top of page
  • Foto van schrijverEline

Vakkenkast leuk om te zien! Maar hoe te stylen?

Bijgewerkt op: 1 jun. 2021

Je kent hem vast wel de bekende vakkenkast met een open en speels karakter.

Een leuk item dat je bijvoorbeeld achter een bank kan zetten of kan gebruiken als afscheiding van 1 grote ruimte. Werkt vaak goed in deze settings. Maar wanneer hij op zijn plek staat denk je ''en nu dan?''. Ik ga voor je de volgende vraag beantwoorden die ik steeds vaker krijg: Hoe style je de kast zonder dat hij onrustig wordt maar dat er toch leuke verschillende items te zien zijn.


Een goede indeling creëer je door de juiste items te gebruiken denk aan.

- Persoonlijke items

- Boeken/tijdschriften

- Opbergmanden of boxen

- Planten

- Accessoires (kandelaars, vaasjes sierobjecten etc.)

- Eventueel verlichting


De kast moet persoonlijk zijn, dus verzamel een paar items die voor jou iets betekenen. Dit kunnen foto’s zijn, medailles, stenen, souvenirs, kunst. Welke items hebben voor jou een herinnering?


Bovenstaande kast is gestyled door middel van het spiegeleffect. Door de items op de brede planken telkens te spiegelen creëer je rust.


De kast met alleen maar open vakken is vooral niet functioneel het is echt een sierobject. Om hem enigszins functioneel te maken voegen we een aantal opbergboxen of manden toe op de onderste plank.


Misschien staat je vakkenkast in de keuken gebruik dan servies of mooie kookboeken om deze te decoreren in de kast. Staat hij op een andere plek in huis kies dan voor tijdschriften of boeken. De boeken worden dan meer gebruikt als sierobjecten die weer rust geven in de kast. Heb je bonte kaften draai dan je boeken of tijdschriften om zodat de witte bladzijdes te zien zijn. Eventueel kun je nog een mooie presse papiere op de boeken of tijdschriften leggen.


Bovenstaande kast is gestyled door middel van het driehoekeffect. Door de items in een driehoeksverhouding te plaatsen creëer je rust voor het oog. Vanuit nature zijn we gewend van links naar rechts te kijken en te lezen. Dat gebeurt ook onbewust als je kijkt naar deze kast.

Maak groepjes om een rustig geheel te creëren. Dit doe je door 3 verschillende hoogtes te pakken. De items zet je neer in de volgende volgorde:

linker item middel hoog

middelste item hoog

rechter item laag


Het werkt niet goed als je items pakt die allemaal dezelfde hoogte hebben.

De items kunnen persoonlijke items zijn maar ook interieur accessoires.


Planten kunnen niet ontbreken in de vakkenkast.

- Je kunt kiezen voor een mooie hangplant boven op de kast die met zijn bladeren over de rand heen vallen.

- Je kunt ook kiezen voor planten in de kast.

- Probeer hierin weer rust te creëren door het te groeperen en in balans te houden. Voorbeeld: heb je de hangplant op de kast links staan zet je planten in de kast dan rechts neer.


Bovenstaande kast is gestyled door middel van het driehoekeffect. De plantenpotjes zijn de meest dominante elementen. Door deze in de driehoeksverhouding neer te zetten creëer je rust en eenheid.Heb je een zwarte vakken kast pas dan op met zwarte items deze vallen vaak weg. Werk met hout, goud of kleur. Dit zijn vaak warme materialen en kleuren die komen goed tot zijn rechts in een stalen zwarte kast.


Voeg eventueel een kleine lamp toe in de kast. Deze lamp staat los van andere items in 1 vak.


Het maakt niet uit dat sommige vakken niet gevuld zijn. De gevulde vakken komen dan juist meer tot zijn recht.


Hopelijk kun je met deze tips aan de slag om van jouw vakkenkast een persoonlijke kast te creëren die rust en eenheid uitstraalt. En weer helemaal tot zijn recht komt in jouw interieur.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Visite!

Comentários


bottom of page