Ik geef je in deze blog uitleg over de verschillende soorten planten die er zijn. Daarnaast laat ik je twee verschillende border ontwerpen zien. Om je meer inzicht te geven in het ontwerpen van een persoonlijke border.
Een tuin ontwerpen kan een hele opgave zijn, wanneer dat gedaan is denk je nu het leuke werk! Planten kopen! Vaak wordt er pas in de winkel gekeken naar welke planten je mooi vind en welke erop dat moment beschikbaar zijn. Daardoor koop je vaak een plant die niet geschikt is voor jouw border. Je hebt een schaduwplant gekocht in plaats van een plant die van de zon houdt, die maar even bloeit en qua structuur past hij net niet goed bij je andere planten.
Ik hoop via deze blog je een inzicht te geven waarom je niet meteen naar de winkel moet rennen. Belangrijk om te weten is dat je planten kan indelen in diverse groepen. Vanuit deze groepen kun je zelf ook een border ontwerpen. Ik licht er een aantal toe:
Structuurplant:
De naam zegt het al vooral zijn structuur staat centraal. Dit kunnen zowel heesters, grassen of vaste planten zijn.
Solitaire plant: Deze naam verklapt eigenlijk ook al waar hij voor staat. Heeft zijn ruimte nodig en staat het beste alleen, of herhaling elders in de tuin. Solitaire planten zijn grote planten meestal struiken en bomen die je als blikvanger kunt toepassen in de tuin.
Weef- of vulplanten: Wederom weer makkelijk te onthouden door zijn naam. Je vult namelijk in feite de lege gaten in en gemengde border met de weef- of vulplant. Weef plant zorgt voor eenheid en versterkt de border door zijn ritme en kleur. Ze hebben een luchtige transparante groeiwijze. Denk aan de planten Verbena, Salie, Venkel, Zeeuws knoopje.
Begeleidende planten: Zijn halfhoge planten die makkelijk te combineren zijn. Ze liggen eigenlijk tussen de vul- en structuurplant in. Hebben meer blad als de weef- of vulplant maar wel weer meer kleur als de structuurplant. Voorbeelden van planten zijn: Zonnehoed, Aster en de lavendel.
Bodembedekker: Deze plant bedekt de bodem heeft een lage groeiwijze en is daarom ook vaak niet hoger dan 20 cm. Hij komt het beste tot uiting als je hem herhaalt als 1 groep. Ideaal voor onderbegroeiing voor een border onder een boom of haag. Denk aan planten zoals mansoor, maagdenpalm, ooievaarsbek en scheefkelk. Door dat ze woekeren in positieve zin zorgen ze voor volledige begroeiing in de border en daardoor voor weinig onkruid.
Ik heb gekozen om twee soorten ontwerpen stijlen uit te lichten: introvert en extravert.
De twee verschillende stijlen liggen ver uit elkaar, elk ontwerp heeft zijn eigen kenmerk.
Borderstijl: Introvert
De stijl van deze border is mooi in zijn eenvoud. Je hebt relatief weinig onderhoud omdat de border gevuld is met (maar) 3 soorten planten. Waardoor je het overzicht met schoffelen goed kan overzien.
Belangrijkste kenmerk van deze border is dat wanneer je siergras een structuurplant combineert met (vaak) opvallende begeleidende planten dat je een mooie verhouding krijgt in rust en uitbundig. De begeleidende plant krijgt volledig zijn aandacht in een rustige omgeving. De combinatie met de weefplant maakt de compositie speelser door meer hoog-laag effect en combinatie in de begeleidende volle plant met een stengelachtige weefplant.
1. Pennisetum alopecuroides Structuurplant
2. Echinacea purpurea Weef/vulplant
3. Verbena lollipop Weef/vulplant
Bovenstaand een 3D tekening die ik het gemaakt van de combinatie van het ontwerp introvert.
Borderstijl: Extravert
De stijl van deze border is mooi in zijn speelsheid en complexiteit. Deze eigenschappen zijn terug te zien door gebruik van kleur, vorm, en structuur. Deze border vergt meer kennis omdat er meer diverse planten worden toegepast. Doordat er meer planten worden toegepast kun je kiezen om planten in bloeiperiode af te wisselen zodat er altijd iets in bloei staat. Tenslotte iets wat boeit, trekt de aandacht.
Belangrijkste kenmerk van deze border is hij dynamisch is er wordt van achterin de border hoog naar laag gewerkt voorin de border.
1. Veronicastrum virginicum ‘Album’
2. Miscantus sinensis ‘prachtriet’’
3. Aster amellus
4. Sanguisorba officinalis
5. Monarda
6. Echinacea ‘’summer sun’’
7. Phlox paniculata Eryngium alpinum
8. Astrantia major
9. Phlox paniculata
10. Sedum xenox
Bovenstaand een 3D tekening die ik het gemaakt van de combinatie van het ontwerp extravert.
Bij het ontwerpen heb ik naar verschillende ontwerp aspecten gekeken. Ik vind het belangrijk dat ik rust, ritme en bijzondere kleur en vormcombinatie laat zien.
Dat behaal ik door voor het volgende te kiezen in de borders:
1. rustpunten - groot blad en dezelfde soorten blad te kiezen
2. ritme/herhaling - herhaling in plantsoorten en kleurritme te kiezen
3. bijzondere kleur- en vormcombinaties - Verschillende kleuren en structuren te kiezen
Comments