top of page
  • Foto van schrijverEline

Ronde vormen in je interieur''Ronde vormen toepassen ervaren mensen vaak als spannend. Omdat het toevoegen van ronde elementen zoals een eettafel of vloerkleed soms juist de ruimte een boost kan geven, geef ik je tips hoe je dit het beste kan toepassen en waarom.''


Hieronder heb ik een afbeelding van een indelingsplan voor een klant gebruikt als voorbeeld. Ik neem deze klant als voorbeeld in het verhaal.


De klant heeft een relatief kleine woonkamer omdat het eetgedeelte in dit geval bij de leefruimte is getrokken. Verder heeft de klant een schuine wand aan de voorkant van het huis en ook nog eens in de achterkamer naar de hal. Een schuine wand is per definitie een storende factor in ons brein. We houden van recht en geordend (over het algemeen ).

De scheve wanden geven scherpe hoeken waardoor de kamer een strenge uitstraling krijgt.


Het psychologische effect van vormen in een interieur heeft effect op ons gevoel.

Onze hersenen associëren hoekige vormen met dreiging. Door ronde elementen toe te voegen kun je de ruimte met een bepaald onbewust gevoel toch veranderen.


In het bovenstaande ontwerp heb ik gekozen voor een ronde tafel. Als ik zou kiezen voor een rechthoekige tafel bereik ik namelijk een statische en strenge kamer. Door een ronde tafel in de ruimte te zetten wordt er een speels, vriendelijk en gezellige kamer gecreëerd. Het leuke van een ronde eetkamertafel is dat het naast dat het mooi staat, ook een ruimtelijk effect geeft. Ook neemt een ronde tafel minder ruimte in beslag. Wanneer je een tafel neemt met een diameter van 120 centimeter kun je er makkelijk met 5 personen om heen zitten.


Hieronder heb ik nog een ander voorbeeld van dezelfde ruimte, alleen dan een andere indeling. Bij deze indeling heb ik een rond vloerkleed toegepast. Dit zorgt ervoor dat de kamer speelser wordt. Kies niet een te klein rond vloerkleed, dit maakt de kamer kleiner en propperig. Maak een mooi groot statement.


Het is voor mij altijd van belang eerst aan de klant te vragen wat zij graag willen en van mij verwachten. Soms kan een woonvraag te maken hebben met een gevoel dat een klant graag wil veranderen.


Voorbeeld: Deze klant vond de woonkamer te donker. Relatief heeft de klant veel raampartijen in verhouding met de vierkante meters. De meeste mensen zullen nu denken dit probleem los je toch op met een witte kleur op de wand? Ja klopt! Maar er kunnen meer meer factoren zijn waardoor de klant het donker vindt voelen. Staan er veel donkere meubels in de ruimte, hoe ziet de vloer eruit? Wat is de indeling nu? Hoe ziet de buiten omgeving eruit?

Ik ga altijd opzoek naar hoe de klant iets ervaart, vaak is dit een onbewust gevoel.


Kijk je nu met andere ogen naar je interieur of kun je een bepaald gevoel nu beter plaatsen?

Speel met je interieur, en kom je er toch niet uit? Vraag mij gerust om jouw woonvraag of gevoel te beantwoorden in het interieur!


Eline Bijman - Interieurontwerper


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page