top of page
  • Foto van schrijverEline

Het resultaat van de winactie: het verlichtingsplan


In maart gaf ik 3 interieuradviezen weg een kleuradvies, verlichtingsplan en indelingsadvies. Misschien heb je al wat voorbij zien komen op social media, hieronder zal het complete advies worden weergegeven.


In deze blog licht ik het verlichtingsplan toe:


Verlichting is vaak één van de meest onderschatte onderdelen in een interieur. Vaak worden er wat lampen geplaatst zonder een goed doordacht plan. Ze worden op de verkeerde plekken gezet of op de verkeerde manier gebruikt.


Zeker wanneer je nog gaat bouwen of gaat verbouwen is het een goed moment om te kijken naar je verlichting en functie's van de ruimte. Vaak kun je nog stopcontacten of schakelaars wijzigen waardoor je ze beter benut. Uiteindelijk wil geen hoge kosten voor het verplaatsen van stopcontacten of lichtpunten als ze achteraf geen functie blijken te hebben.


Zonder een indelingsplan kan ik geen verlichtingsplan maken. Dat komt omdat wanneer ik niet weet waar jij kookt, leest, tv kijkt ik niet goed bepalen welke soort verlichting jij nodig hebt en waar. Dus mocht je zelf aan de slag willen met het maken van een verlichtingsplan kijk dan ook goed naar je indeling, blijft deze bestaan, hoe gaat het worden of moet het ook nog multifunctioneel zijn?


Ik maak altijd onderscheid in drie soorten verlichting:


1. Basis/algemene verlichting dient als basis voor een interieur. Het moet goed verlichting worden, vaak gaat het om plafondlampen, spots of plafonniéres. Maar denk ook aan verlichting in keuken, boven de eettafel of een leeslamp.


2. Sfeerverlichting dient om sfeer en warmte te krijgen in je interieur en donkere hoeken te voorkomen. Deze verlichting is vaak minder fel als bij basis verlichting. Denk aan een tafellamp naast de tv of een staande lamp in de woonkamer.


3. Accentverlichting dient zich om bepaalde objecten uit te lichten. Denk aan een schilderij, een mooie vakkenkast, kunstwerk of een muur. Je hoeft deze verlichting niet functioneel te gebruiken.


Genoeg inhoudelijke informatie en tips. Over naar het verlichtingsplan dat ik maakte voor Linda en haar gezin. Zij krijgen als alles voorspoedig verloopt in oktober hun sleutel van hun nieuwbouwhuis. Hun toekomstige indeling van het huis in bijna identiek aan ons huis dus ze hebben de afmetingen en indeling real life kunnen ervaren. Altijd prettig wanneer je een huis vanuit een ''boekje'' koopt.


De indeling en keuken hadden zij al goed voor ogen. Toch nog even gekeken naar de diverse mogelijkheden tot betrekking van de indeling. Daarom 2 indelingsoptie's gemaakt en daarna 2 optie's voor het verlichtingsplan. Zoals ik al aangaf is de indeling erg belangrijk om te weten. In dit geval blijven de lichtpunt aansluitingen gelijk maar mocht je de tv in dit ontwerp gaan verplaatsen naar de lange muur en de bank komt op een andere plek heb je andere aansluitingen en lichtbronnen nodig.


Opvallend vond ik dat in hun bouwtekeningen bij de deur naar de hal toe de schakelaars achter hun deur waren ingetekend. Moet je voorstellen dat je de donkere woonkamer in komt lopen maar om je deur heen moet lopen om het licht aan te doen. Totaal niet functioneel en onhandig.


Naast zoveel mogelijk tips te kunnen geven uiteindelijk het plaatje compleet gemaakt voor Linda en haar gezin door een shoppinglist te maken met alle armaturen en een schriftelijke toelichting op het advies. Zodat ze het allemaal rustig kunnen nalezen.

Het kleuradvies dat Frederike heeft gewonnen afgelopen maart wordt later toegelicht via een blogartikel. Nog even geduld dus!Mocht jij ook een verlichtingsplan willen maken of advies willen hebben in vorm van een verlichtingsplan. Neem dan gerust contact met mij op en ik kan kijken wat ik in jouw situatie voor jou kan betekenen.


Eline - interieurontwerpster0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page